FOREDRAG:

2023: Tysklands nye rolle i Europa

Hvad er der egentlig på spil ved det tyske parlamentsvalg, når Angela Merkel træder af efter 16 år? Hvilke temaer  optager tyskerne? Hvad står kandidaterne for? Kan De Grønne fravriste Kristendemokraterne kanslerposten? Det er nogle af de spørgsmål, som dette foredrag besvarer. 

Hen over sommeren 2021 møder jeg de tyske vælgere og politikere og taler med dem forud for valget d. 26. september om, hvilke temaer der særligt optager dem. Dem kommer I til at møde under foredraget.  

Under coronakrisen har Tyskland fået blotlagt enorme udfordringer: Ringe grad af digitalisering, et disharmonisk forhold mellem staten, delstaterne og borgerne samt ikke mindst en klimaudfordring med høje mål, men uden de rette midler til at nå målene med. 

På denne baggrund kommer det tyske valg blandt andet til at dreje sig om værdispørgsmål som klima, ligestilling og indvandring. Men også digitalisering, skatter, bedre lønninger, mindre bureaukrati og EU er blandt de temaer, der optager mange vælgere og politikere. 

Efter at flygtningetemaet ved det seneste valg sendte Alternative für Deutschland (AfD) ind i Forbundsdagen, er partiets absolutte modstykke, De Grønne, imidlertid løbet med vælgergunsten. Det skyldes blandt andet, at Angela Merkel med sine politiske resultater selv har banet vejen for De Grønnes popularitet: Lukningen af alle tyske atomkraftværker, afskaffelse af værnepligten, en liberal og generøs flygtningepolitik og økonomisk hjælp til corona-nødlidende lande via EU-systemet – initiativer der alle sammen er mere populære hos De Grønnes vælgere end blandt vælgerne hos Merkels eget parti, Kristendemokraterne.

Merkels forarbejde er således stærkt medvirkende til, at De Grønne går fra at være det mindste til muligvis at blive det største parti i Forbundsdagen ved valget. Det spiller også ind, at de etablerede partier Kristendemokraterne og Socialdemokratiet er slidt ned efter mange års regeringssamarbejde. Og at deres kandidater, Laschet og Scholz, ikke er så  fængende som Annalena Baerbock, den 40-årige grønne partiformand, der kan begejstre vælgerne. 

Der er i foredraget desuden fokus på det særlige ved det tyske valgsystem: at vælgerne sætter to krydser, og hvad det betyder. Eleverne får også styr på, hvad de tyske partier står for, sammenlignet med danske partier, og vil undervejs blive inddraget og skulle løse en række opgaver. 

Foredraget kan tones: mod faget Tysk (flere sproglige elementer), Historie,  Samfundsfag eller International Økonomi.

Længde: 90 minutter. (kan også gøres kortere)

Pris: 6.250,- + transport fra København (statens takster)

Kontakt: Lasse Soll Sunde +45 28 40 35 45

– Kan også laves digitalt via Zoom, Teams, etc. hvis det måtte ønskes.
Aflysning kan ske uden beregning, hvis det er Covid-19-relateret.