FOREDRAG:

Byvandringer i det historiske og politiske Berlin

TUR 1:
Den Kolde Krig set fra Checkpoint Charlie
Byvandringen starter ved det legendariske Checkpoint Charlie – den måske mest berømte grænseovergang, der især skrev sig ind i historien da amerikanske og russiske tanks pegede direkte mod hinanden, få måneder efter at Berlinmuren blev opført i 1961. Berlin var epicentret for Den Kolde Krig, og her stødte systemerne fra Øst og Vest for alvor sammen –  her blev delingen af Tyskland særlig tydelig.

Turen starter med rammefortællingen om Den Kolde Krig på Checkpoint Charlie, I oplever også Topographie des Terrors, ser vægmaleriet på 1953-pladsen, ser Plattenbauten, passerer Hitlers førerbunker og Holocaust mindesmærket og ender ved Brandenburger Tor. Undervejs på turen hører I en række gribende personhistorier, om folk der forsøgte at flygte fra Øst til Vest, og som senere forsøgte at smugle venner over. Turen sluttes af med et perspektiv om Murens betydning.

TUR 2:
Berlinmurens skæbner set fra Bernauer Strasse
Delingen af Berlinmuren skete mest tydeligt ved Bernauer Strasse, der blev delt på langs, og hvor indbyggerne allerede var i Vest, når de lænede sig ud af vinduet i Øst. Herfra flygtede mange på temmelig kreativ vis, gennem især tunneller i de første år efter Berlinmurens opførsel.

På turen skal I høre om, hvordan folk helt præcist flygtede, hvordan de risikerede livet og hvordan DDR også iscenesatte en ung DDR-soldats uheldige dødsfald som en heroisk gerning. Turen starter ved Bernauer Strasse U-bahn-station, og I går langs de mest intakte dele af muren og forbi mindekapellet for de 136 mennesker, der døde ved muren. I kommer også til at høre om sikkerhedspolitiet Stasis rolle, og om oprøret i 1989. Turen slutter på udsigtsplatformen med udsigt til vagttårn, formur og bagmur, og runder af med et perspektiv omkring politiske mures betydning.

Pris: 3.150,- per tur – en klasse per tur er mest optimalt.

Tyskland her og nu:
Ønsker du et foredrag om tysk politik og samfundsforhold for din klasse, så kan jeg lave det på for jer i Berlin. Lad dig inspirere af de andre foredrag jeg laver, så laver et oplæg, der passer ind.

Niveau er tilpasset grupper fra folkeskolens 8., 9. og 10. klasser, gymnasier, HF, HTX, EUX m.m.
Begge ture er relevante for fag som historie, samfundsfag og tysk.
Begge ture har en varighed af 90-120 minutter med spørgsmål.

Foredraget kan tones: mod faget Tysk (flere sproglige elementer), Historie,  Samfundsfag eller International Økonomi.

Længde: 90-120 min. 

Pris: 3.150,- for en klasse. (inkl. transportudgifter)

Kontakt: Lasse Soll Sunde +45 28 40 35 45

– Kan også laves digitalt via Zoom, Teams, etc. hvis det måtte ønskes.
Aflysning kan ske uden beregning, hvis det er Covid-19-relateret.