FOREDRAG:

Berlinmurens fald: Fra dødsmur til frihedssymbol

Hvordan var livet bag Berlinmuren og hvilken betydning spillede muren under Den Kolde Krig? Og hvordan gjorde østtyskerne oprør? I dette foredrag går den store fortælling hånd i hånd med de enkelte skæbner, der havde Stasis lange arme og murens eksistens tæt inde på livet.

Du kan høre om Anita Gossler, der som ung kvinde i starten af 1950’erne blev taget af Stasi, fødte en datter i fængslet, der straks blev tvangsbortadopteret. Anita Gossler blev selv tortureret og efter at være kommet ud i friheden flygtede hun til Vestberlin før muren lukkede sig bag hende.

Også østtyske Rainer Eppelmann måtte efter muren kom til afbryde sin gymnasie-uddannelse i Vestberlin og han blev siden blev en af DDR’s mest kendte dissidenter og blev forsøgt dræbt af Stasi. Der byggede mure af mistillid mellem menneskene i forsøget på at opnå fuld kontrol med samfundet.

I dette foredrag spændes en bue fra 1945 til i dag, har foredragsholderen interviewet en række af de vigtigste og mest farverige DDR-oprørere, samt den sidste kommunistiske kulturminister og den første og sidste frit valgte DDR-ministerpræsident.

De er alle med til at levendegøre Berlinmurens betydning og dets fald ved den fredelige revolution i 1989, som mange tyskere stadig ser som en mirakuløs slutning på Tysklands deling. Kom med på rejse i denne nervepirrende del af den tyske historie og hvilke spor murens har efterladt i det moderne Tyskland.

Foredraget kan tones: mod faget Tysk (flere sproglige elementer), Historie eller  Samfundsfag.

Længde: 90 minutter. (kan også gøres kortere)

Pris: 5.950,- + transport fra København (statens takster)

Kontakt: Lasse Soll Sunde +45 28 40 35 45

– Kan også laves digitalt via Zoom, Teams, etc. hvis det måtte ønskes.
Aflysning kan ske uden beregning, hvis det er Covid-19-relateret.